cirkel
top

Reinigen en vasten


Waarom je lichaam reinigen?

We zijn het er allemaal over eens……Overgewicht is ongezond. Velen die tijdens de feestdagen wat pondjes teveel zijn aangekomen, willen in het voorjaar af gaan vallen. Sommigen doen dat heel rigoreus en gaan vasten. Maar door 'niet-eten', val je niet alleen af, je doet méér…….

Vasten is een manier om je lichaam te reinigen van afvalstoffen, vooral van afvalstoffen uit de darm, maar er zijn er meer. Zo kun je je lichaam ook reinigen met het eten van kuurbrood, zoals in de Mayr-kuur of enkele weken een basisch dieet volgen. Door het basen-overschot dat door deze voeding ontstaat worden veel neergeslagen zouten afgebroken. Grote natuurgeneeskundigen als Dr. Vogel, Erich Rauch en Bircher Benner hebben de zegswijze 'de meeste ziekten beginnen in de darm' bevestigd en in veel culturen en religies is een vastenperiode een onderdeel van de traditie. Vasten is ook niet alleen voor mensen die te dik zijn. Natuurlijk, je valt er van af, maar het vasten werkt vooral regulerend: mensen die eigenlijk te mager zijn, verliezen relatief weinig gewicht en komen daarna sneller aan. Eigenlijk is overgewicht alleen niet de juiste reden om te gaan vasten….

Onze darm is een orgaan dat ons hele leven lang, 24 uur per dag, dag-in dag-uit aktief is. Het zorgt ervoor dat de voedingsstoffen die we voor ons lichaam nodig hebben, uit de voedselbrij worden opgenomen. Een soort filter dus, dat toch na verloop van jaren en afhankelijk van ons voedingspatroon, aankoekt. Een 'vervuilde' darm kan, zelfs uit gezonde voeding, steeds moeilijker de juiste voedingsstoffen opnemen.

Maar er is nog een factor waardoor ons lichaam 'vervuild' wordt. In onze moderne wereld waarin we overspoeld worden met nieuwe technologieën, met turbotaal en business engels, waarin we moeten wappen, chatten en SMS-en en waarin we de hele dag on-line zijn en in onze vrije tijd gaan raften, para-gliden of bungee-jumpen, ervaren we regelmatig stress. Door stress produceer je meer adrenaline, waardoor je lichaam in een 'vluchthouding'komt. Het stuurt meer bloed naar de spieren en de verterings- en uitscheidingsprocessen komen op een 'laag pitje'te staan. Stel je maar voor dat je hevig schrikt: je houdt je adem in en je spieren spannen zich. Als de 'bedreiging' weg is, ontspant het lichaam weer en herstelt zich. Dit is een heel normale reactie en als dat zo af en toe een keer voorkomt, ook heel natuurlijk. Gebeurt dit echter te vaak of duurt het te lang dan kan het lichaam zich niet meer volledig ontspannen. Hierdoor worden er te weinig afvalstoffen uitgescheiden, ons voedsel wordt niet meer optimaal verteerd en er worden allerlei hormonale processen verstoord.

Met een vastenperiode geef je de darm rust om te herstellen en zich van deze koek te ontdoen. Een extra reiniging ontstaat als er ook bitter- of glauberzout wordt gebruikt. Normaal is het verschil in osmotische waarde tussen de darm en het weefselvocht zodanig, dat water uit de darm door het weefsel wordt opgenomen. Door het bitterzout wordt die osmotische waarde zo veranderd, dat deze stroom wordt omgekeerd: het water wordt nu ùit de weefsels naar de darm getrokken. Hierdoor wordt de aangekoekte laag in de darm 'losgeweekt' en kan, doordat onze ontlasting heel dun wordt, snel worden afgevoerd.

Daarnaast moet het lichaam overschakelen: het moet vet gaan verbranden om voldoende energie, suikers, te krijgen om de spieren te voeden. Dit 'palletje'is bij veel mensen een beetje vastgeroest en het lichaam doet dat dus niet graag. Er kunnen dan hypoglykemische verschijnselen ontstaan als trillerigheid en misselijkheid. Bovendien komen er tijdelijk door het reinigingsproces meer afvalstoffen in het bloed. Dit kan letterlijk een 'kater'gevoel geven: hoofdpijn, spierpijn, hoge bloeddruk of zelfs hartkloppingen. Deze afvalstoffen moeten dus zo gauw mogelijk het lichaam verlaten.

Soms zijn ondersteunende therapieën nodig om het lichaam hier bij te helpen. Het is onverstandig, zeker de eerste keer, zonder begeleiding te gaan reinigen. Daarbij is het in een reinigingsperiode heel belangrijk om je 'verzorgd' te voelen: nergens over na hoeven denken, nergens verantwoordelijk voor zijn, even helemaal alleen voor jezelf, even alles loslaten.

bottom